11.15.2014

AMK kentän rajoittamisella ja kahleilla on pitkä perinne.


"
RAJOITTAJAT LIIKKEELLÄ

Tänään Tasavallan Presidentti hyväksyy ammattikorkeakoululain. Monivuotinen uudistusprojekti on päätöksessä.
Yliopisto- ja ammattikorkeakoulu-uudistusten jälkeen ei seuraa suvantoa. Tutkimus- ja innovaationeuvoston raportti nostaa pohdintaan seuraavan mahdollisen kehitysaskeleen. Käsittelin sitä edellisessä blogissani.
Ammattikorkeakoululain käsittelyn lopputulos on ihan siedettävä, mutta silti eduskuntakäsittelyssä oli kummallisuuksia. Suomalaisessa politiikassa ei taantuman kourissakaan lähdetä mahdollistamisesta ja rohkaisemisesta.
Opiskelijakunnan asemasta, korkeakouluindeksistä ja tutkimusmääritelmästä käydyt keskustelut kertovat halusta rajoittaa ja kahlita. Missä oli dynaaminen halu kehittää ja viedä asioita eteenpäin?
Ei ammattikorkeakoulujen kehittäminen ole pois yliopistoilta – jos joku sitä pelkää – eikä varsinkaan suomalaisen yhteiskunnan menestymiseltä. "

http://www.diak.fi/diaknyt/rehtorinblogi/Lists/Viestit/Post.aspx?ID=117
Jorma Niemelän blogi

AMK kentän rajoittamisella ja kahleilla on pitkä perinne. 

Samok perustamiskokouksesta asti on keskustelussa aina oltu huolissaan itsenäisten ammattikorkeakoulujen kilpailevasta asemasta korkeakouluihin. 

Pudotus peli on ollut käynnissä pitkään ja usein kilpavarustelua käydään valmistumis ajoilla ja tehokkuudella.  Nokialainen tulos tai ulos flunssa on saanut aikaan sen että korkeakoulut kilpailevat miten tehokkaasti tuotanto tehtaat tuottavat tuntkinnon suorittaneita "ammattilaisia". Nämä lait ja koru puheet eivät kaunistele toimintamallia.

Nokiafunssan jälkitaudiksi on kehittymässä "En voi tai saa epäonnistua, Enkä uskalla ottaa riskejä uusia innovaatioita kehittäessä"

Kysynkin koska on aika havaita että tulokseen kuuluu myös laatu ja innovaatiot. Vai onko innovaatiot jätetty "oikeiden" korkeakoulujen yksin oikeudeksi. 

Toivon että tämä nyt hyväksytty laki ei toimi valumuottina  AMK valimoiden tuotantolinjoille, joissa vasta veletut neuvostokaupan bilateraalisen kaupan mallituotteet etsivät uutta ostajaa.  
Marko Hento