HENTO's LEGO CITY

Meistä moni on saanut jo pikkuisena vaavina ensi palikat. Niin minäkin 1979 2 vuotiaana sain ensimmäiset legoni Ikävä kyllä ensimmäisistä leluistani ei oel montaakaa kuvaa, Niitä ei kait pidetty mitenkän tärkeinä hetkinä. Toisaalta Filmikuvia on kadonnut valtavasti.

Ensimmäiset ja varhaisimma muistot joita on jäljellä ovat keltainen lego auto.
Tämä se on saattanut olla harmaista nystyröissä se tuntuu tutulta. Ehkä se on ollut minun tai isäni serkun juuson mutta mielikuva on vahva.

Legojen rakentelu ja niillä "leikkiminen" kesti 15 vuoden  ikään asti. Jonka jälkeen amiga ja kuvaaminen vei oman aikansa.
Montaakaan  kuvaa legoista ja minusta ei ole säilynyt ja niinpä onkin ollut googlen kuva haku kiva väline pääsät takaisin lapsuuden tunnelmiin.

Lego junat
Jouluna 1985 eli 9 vuotiaana sain ekan lego junan 7710 Se oli hieno musta juna, kummi täti osti siihen vielä paristo vaunun ja sähkö moottorin.
Nimipäivänä sain postivaunun ja lisä kiskot 8 muotoiseen rataan.
Tämän junan rikkoi veljeni juha sen ziljoona kertaa.
Sitä säilytettiin vanerisessa lukitussa kaapissa tästä syystä. Paristot kuluivat helposti loppuun.

Seuraava sijoutus oli ylikulkusilta. Joka sekin sähköistettiin aikanaan.
Mulla oli haaveena mm. 7839 12v Juna-asema autoille, muistasin perustelleeni että vien autoja satamaan  junallani. Isän reaktiotan en muista. 

Forssamarketin Lego hyllyjä kolusi aina silmät kiiluen. Joka kerta kun uusi lego kuvasto ilmestyi se tiirattiin kannesta kanteen. Ennen netti aikaa oli ihme mitenpaljon Nummi-Pusulan pikku kylästä sai tietoa rakastamistaan muovopalikoista. Kun sitten vuodet oli paristokäyttöisellä junalla kilkutettu sain Ison sähköjunan muuntajineen.
Tuo punainen "diesel" veturi oli hieno verrattuna simppeliin  höyryveeturiin. Kun viskoihin asensi keskelle sähkökiskot. "Aikaansa edellä"
Oli se hieno juttu. Ihmettelenkin miksei nykyisin ole enää sähkömuuntajalla olevia vetureita legon tuotannossa. totta on että kontakti pinnat piti kumittaa tiuhaan tai veturi ei kulkenut. Ja mahdollistaahan sähkötön veturi mm ulkoleikit.

7750 Diesel veturi joka kulki SÄHKÖLLÄ!

Veturin moottori sai sähkövirtaa 12v keski kiskoista jossa autoradasta tutut kontakti pinnat nappasivat sähkön. Muuntajalla oli 13 v +/- ohjaus virta kiskoon ja johtaen junaan jota pystui käyttämään juna vivulla. Siittä sai myös +12 voltin ohjausvirran jolla pystyi ohjaamaan liikenne valoja, katuvaloja, vaihteita, vaunun irrottimia, ja esim ajopuomeja.

Pian junan jälkeen hankin reppaamalla arvosanoja. Postivaunun 7819. se sopi diesel veturin vaunuksi ja vaihti oli kivaa vaikkain kiskoja sai kumittaa kokoajan sillä autotallin kosteus korrosioi kiskoja helposti.

Junan ryöstö olikin lemppari harrastukseni ennen yläastetta.

Junaan sain valot vielä samana kesänä, kummitädin ulkomaan matkalta sillä suomessa tuotteet olivat vielä tuntemattomia.  

Kun meidän kaupunkiin saapui valot...

   


Oma kaupunkini oli valaistu tamaan tapaan. jokaiseen tolppaan piti saada valot.
Lopulta asensin valot kentällä olevaan lentokoneeseenkin. Voikun olisi kuva.
Piuhat porattiin pöytälevyn läpi ja teipattiin pohjaan ja katkaisimelle. 


Valo palikka on asia josta nyky legon kasaajat eivät tiedä mutta oikeasti legot oliva paljon teknisempiä ja kiehtovampia pellepelottomille 90 lv alussa.


Osa lego kaupunkiani vuonna 1986
Jouluna olin saanut lentokentän 6392 Airport.  
Kaunpukini ainoita säilyneitä kuvia. Saatuamme yhdessä jouluna lentokentän veljen ja siskon kanssa.
Aika varhain ennen sähköistettyä junarataa. Vain harvat kuvat jotka on säilyneet näihin päiviin. Vanhemmat ja sukulaiset eivät napanneet kuvia, tai ainakaan ne eivät päätyneet albumeihin. Leikinkin kuvassa siskoni ja veljen kanssa joka oli melko harvinaista, veikkaan että kuva on lavastettu kuvaamista varten. Veljeni jonka katseesta voi lukee onko ihan pakko.Vuotta myöhemmin 1987 suomeen tuli poliisi lego ryntäys, tuolloin sain syntymäpäivä lahjana kinuamani 6392 poliisi aseman. Jossa oli kopteri millä oli helppo jahdata rikollisia. kuten postivarkaita.
Prätkät oli kivoja ja samoihin aikoihin alkoi maikkari lähettää prätkähiiriä. joten monta kertaa oli motskarit ihan muissa leikeissä veljelläni.

Myöhemmin sain venepartion autolla.
jokena toimi sininen sifonki paperi josta on vahva mielikuva näin 2014, kymmeniä vuosia myöhemmin.

Poliisi partio oli tiukkaa kamaa, ja alkuperäinen nimi pursuit squad "Takaa ajo partio" olikin varsin paljon leikkejä värittänyt papetti, itse tykkäsin sen toiminnallisuudesta. Ja tuolloin mielessä oli myös maikkarilla seikkaillut ihmemies MacGyver ja myöhemmin Ritariässän jälkikunaan tullut katuhaukka. Josta samaistin paljon omiin leikkeihin tarinoita ja tilanteita.6385 Tuli seuraavina jouluina. Se oli hieno ja yksityiskohtana oli harjoittelu ja letkujen säilytys torni. Tikas auto ja päällikön auto. Uutta oli vino lasi valvomossa ja liukuovet halleissa. Autot olivat melko simppeleitä näin jälkeen päin.

alusta loi hohdokkaan kuvan ja niinpä palolaitos ja poliisi asemat olivat vastakkain lentokentän jääden paloaseman taakse.
6315 traffic signs
Lego hyllyiltä saattoi myös löytää ennen joulua lego raamatun eli luettelon jossa oli unelmia pikku rakentelijalle ja mahdolliset uudet lego paketit ja niinpä ilman internettiä Forssamarketistakin viikottain hyllyjä kuolannut poika saattoi tietää mitä nyt on saatava. Seuraavaksi laitan tähän muutaman oman unelma kuvani. jotka saa nytkin näpit sauhuamanna 37v miekkosen.
Unelmiahan ne olivat sillä vanhemmat harvoin antoivat ostaa yli 40 markan lego paketteja. Liikenne merkit oli kivoja ja raide pakeitit sillä ne eivät ollaat kovin kalliita. katuvalo tolppia tuli myös kartutettua viikko toisensa jälkeen.Sähköjuna ja muut 12v lisä herkut, joista jäin lapsena haaveilemaan. . .

7866 lego remote control railroad crossing 12v

Vaunun irrotin
Liikenne valot junaan


Muita unelmia joita jäin kaipaamaan . . .