9.19.2014

Vammaiselle opiskelijalle tukea

Kun vammaisen nuoren opiskelu itsenäisesti vaatii tuke on auttamassa VAMLAS.


"Vammaisten lasten ja nuorten tukisäätiö, Vamlas, on tukenut vammaisia opiskelijoita jo yli 30 vuoden ajan asumiseen liittyvissä asioissa. Uusimmat opiskelija-asunnot otettiin käyttöön marraskuussa, kun vanha Lauttasaaren yhteiskoulu Helsingissä avasi ovensa opiskelija-asuntolana. 

Vanhassa koulukiinteistössä on sekä tavallisia HOAS:n opiskelija-asuntoja, että esteettömiä asuntoja. Yhteistyö Vamlasin ja HOAS:n välillä on ollut alusta alkaen saumatonta. Vamlas järjestää palvelut, HOAS järjestää tilat.

Opiskelija-asuntoa voi hakea ympärivuorokautista tukea tarvitseva vammainen henkilö, joka opiskelee peruskoulun jälkeen lukiossa, ammattikoulussa tai korkeakoulussa.
Asumisen perusteena voi myös olla se, että henkilö hakee opiskelupaikkaa tai on juuri valmistunut ja etsii työpaikkaa. Opiskelijan kotikunta päättää maksusitoumuksen myöntämisestä. Maksusitoumus on edellytys asumisoikeuteen.

Eri puolilta Suomea

Lauttasaaren juuri remontoidussa, uudessa opiskelija-asuntolassa on 19 esteetöntä asuntoa, joista yksi on varattu asumisvalmennukseen. Osa asukkaista on siirtynyt Vamlasin entisestä asuntolasta Katajanokalta, osa on uusia opiskelijoita. Mukaan mahtuu opiskelijoita eri puolilta Suomea ja ulkomailta.
– Suurin osa asukkaistamme opiskelee yliopistossa. He ovat täällä hyvin itsenäisiä. Me tarjoamme vammaispalvelulain mukaisen asumispalvelun ja avustamme heitä kotona. Lisäksi monella opiskelijalla on henkilökohtainen avustaja, joka auttaa opiskelupaikalla ja kaupungilla asioitaessa, kertoo Vamlasin toiminnanjohtaja Rauni Lallo.
Lauttasaaren opiskelija-asuntolassa on 15 työntekijää, joista 14 tekee käytännön hoitotyötä. Työntekijöiden tehtävnä on auttaa siinä, mitä opiskelijat eivät pysty itse tekemään vammansa vuoksi: Vuoteesta nouseminen, hygienia, pukeminen, ruokailu, siivous, kodinhoidolliset tehtävät sekä päivittäinen vuorokausirytmi. Talossa työskentelee sosiaalityöntekijä, toimintaterapeutti, joukko lähihoitajia sekä johtaja.
– Jokaisen asukkaan kanssa laaditaan henkilökohtainen palvelu- ja avustamissuunnitelma kahden ensimmäisen kuukauden aikana. Tätä suunnitelmaa arvioidaan myöhemmin sovittuna aikana. Yhteistyö asukkaan, kunnan sosiaalityöntekijän ja talon työntekijöiden välillä on kolmikantaista, kertoo asuntolan johtaja Riitta Toikkanen.

Modernia tekniikkaa

Asuntojen keittiöön pääsee pyörätuolilla työskentelemään. Keittiön tasoissa on manuaalisesti säädettävä korkeus. Jääkaapit ja mikrot ovat sopivalla korkeudella. Mikro avautuu sivulle, ei syliin.
Asunnoissa on henkilökutsujärjestelmä, eli asukas saa omasta huoneestaan tarvitessaan avun. Hälytys kirjautuu koneelle ja tulee kännykkää muistuttavaan laitteeseen vuorossa olevalle työntekijälle. Talossa on sähköisellä avaimella avautuvat ovet.
Isot kylpyhuoneet on sijoitettu makuutilan viereen. Pesutiloissa on invavarustellut peilikaapit, joista näkee kuvansa myös pyörätuolista. Yksiöt ovat tilavia ja kaksioissa pääsee liikkumaan sängyn molemmin puolin pyörätuolilla. Talosta löytyy myös invavarusteltu perheasunto, joka on parhaillaan HOAS:n käytössä, mutta joka saadaan tarvittaessa vammaisten opiskelijoiden käyttöön.
(Vuorenjuuri Essi, IT-LEHTI.fi  2013)
http://www.it-lehti.fi/portal/verkkolehti/?a=getArticle&issueId=22&articleId=219&oldIssue